Like

Brain dead (wiring subs)

 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 11
Registered: Jul-11
Ok I guess my brain just went dead. Blahhhhh haha.
Anyway I have 2 kickers that are 2ohm dvc and I lost how I was going to hook them up. Its going to a mono amp and the kickers need to read 2 ohms. Appreciate if someone could jog my memory.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3513
Registered: May-04
Upload
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 12
Registered: Jul-11
Thanks. I was thinking about parallel haha.
 

Platinum Member
Username: Glasswolf

Columbia, South Carolina

Post Number: 14297
Registered: Dec-03
yup coils in series, subs in parallel.. or vice versa.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 13
Registered: Jul-11
Lets see, what about hooking the subs individually up as parallel. Then on the outside of the box series. That would to right?
 

Silver Member
Username: Alonzoub

Post Number: 221
Registered: Apr-10
Yep, that would work, as long as you do it right lol.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 14
Registered: Jul-11
{(+,+)(-,-)}
Then
{(+,-)(+,- to the amp)}
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 15
Registered: Jul-11
And at the end Im reading half an ohm 0.o
I hooked it all up right, can anyone tell me whats going on.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3545
Registered: May-04
Then either your subs are not really D2,or you have it wired wrong,or one or both of your subs are bad.

Why not just follow the diagram I posted? Im not really sure how you have it wired now.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3546
Registered: May-04
Oh you must have it like this

Upload
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 16
Registered: Jul-11
They are, stated on the back. DVC 2 ohm both of them.
The reason is I ran out of wire....
Their not blown either I had them series wired with another amp.

The way they are wired is this: hope you can see but I drew a little doddleUpload
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 17
Registered: Jul-11
No I dont have it that way.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 18
Registered: Jul-11
Unless my multimeter is just crap.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3547
Registered: May-04
What the hell did you do? Im very confused by that. Im not sure what you tried to do there but that doesnt seem like it would work at all. Just follow the simple diagram I posted for a 2ohm final load. It doesnt get much easier than having a picture to follow lol.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3548
Registered: May-04
I think you may have canceled out 1 vc per sub. That would mean your subs are only getting power to one of their vc each. You better go unhook everything right meow!! And like I said just follow the picture
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3549
Registered: May-04
Here via your own drawing edited........

Upload


I figured if I used your own drawing you would understand better. ^That is how they should be.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 19
Registered: Jul-11
I got .4 ohm... 0.o
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3552
Registered: May-04
If they are wired like that pic and the first diagram I posted then there is either something wrong with your subs or with your DMM. Are you sure your DMM is set to ohms? Theres just no way they would read .4 if they were wired correct. I mean I know they wont read exactly 2ohms but they should be reading somewhere in the pallbark of 2ohms,not .4ohms. Double check all your wires and make sure your DMM is set to read ohms.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 20
Registered: Jul-11
I have no idea whats going on. Its suppose to be set at 200 ohm to read right?
Yea I mean atleast around 1.3 or something like that.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 21
Registered: Jul-11
Ok well you were right something is either messed up in my new damn subs or my meter is messed up.
Since I dont have my amp right now i cant check to see which ones wrong. Ill come back in 3 days when my new amp comes in -.- blah
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3553
Registered: May-04
You should set your DMM to the lowest setting for ohms. It may actually be reading right but you just have your meter turned up too high. So .4ohms could really be 3.xohms and its just rounding it up since its set to 200ohms. You know what I mean?
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 22
Registered: Jul-11
I have it at its lowest. Kinda I do but its still wrong.
Ill wait till monday and ask if my dad can bring his better one from work and Ill see. If it reads the same then Ill have to check it with my new amp wednesday. Hope I didnt mess them up somehow.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3554
Registered: May-04
Well you could always measure each VC of your subs and find out if its reading right or not. Probe one + and - on one sub and it should read around 1.8-2.4ohms. Each VC should read somewhere around there.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 24
Registered: Jul-11
Each VC reads half ohm what should I do now...
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3556
Registered: May-04
Get new subs
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3557
Registered: May-04
Really though,I think you have your meter set wrong. What brand/model DMM do you have?
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 25
Registered: Jul-11
Are you serious??
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 26
Registered: Jul-11
GE2524
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3559
Registered: May-04
What is your entire setup? I need subs,amps,HU,etc along with model numbers.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 27
Registered: Jul-11
Why?
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3560
Registered: May-04
Ok so your meter should be set to 200ohms,like you had it and the red (+) should be plugged in to the middle hole on the meter and the black (-) should go in to the bottom hole. Is that how you have it?
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 28
Registered: Jul-11
Yea thats it, my dad showed me how to do it.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3561
Registered: May-04
"Why?"

So I can make sure you are doing everything right and have dual 2ohm subs like you say you do and just so i can try to help you out man!

B/c if your subs are dual 2ohm and the coils read .4ohms each then your subs are messed up and you will need to replace them. If you have a DVC2ohm sub and each coil reads .4ohms,then something is wrong.

Have you had this system hooked up in the past? Or did you just get it? Is it used?
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 29
Registered: Jul-11
I havent even put this system in the truck yet. All Im trying to do is wire it to the box.
Its DVC 2 ohm 12" both of them are kicker cvrs got them last week and I hooked them up to a crappy amp. From what Im guessing to the amp crapped out/blown and thats about it.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3562
Registered: May-04
So the very first time you hooked them up the amp blew? And now you are trying to hook them up to a different amp or the same one? Im just a little confused. Were the subs brand new when you got them? What amp did you hook them up to and what do you mean when you said the amp crapped out/blew?
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 30
Registered: Jul-11
No like the 6 time I used the amp. I bought a new alpine mrp-m1000 and ill be hooking the subs up to it whenever it gets here by ups.Yes the subs were brand new, ive maybe played with them for 3 hours. Some kind of Visonik amp no idea i got it with a package. The amp blew it no longer turns on.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3563
Registered: May-04
Well its 5:30am here and Im goin to bed so just post your respones and Ill be back tomorrow afternoon. Until then maybe someone else can chime in and help. Good luck man.
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3564
Registered: May-04
Well Im starting to think when the amp blew or whatever,it took out the subs too. It could have clipped the subs to death or anything really. If your subs say they are DVC 2ohm and they now read .4ohms per coil then yea,there is definitly something wrong with your subs. A new amp wont save the subs. Can you see if the coils are burnt/black? Or if you push on the subs cone does it make a noise or is it stiff?
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 31
Registered: Jul-11
No the coils are perfectly fine. And they are going to stiff, their brand new subs lol.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 32
Registered: Jul-11
I set my meter to 2000 and its reading 2 so i think the DMM is not reading right.
I do appreciate the help.
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 33
Registered: Jul-11
Wow...it was the meter
 

Gold Member
Username: Joebruce

Crescendo Audio FTMFW!!!, AA Havoc 15 ... Your Mom FTW!!!

Post Number: 3566
Registered: May-04
So did you try using another meter? And they coils all read around 2ohms now? Also did you wire them right and take another reading? Was it a final load of 2ohms?
 

Bronze Member
Username: Cavemandjd

Morgan City, Louisiana United States

Post Number: 34
Registered: Jul-11
The other ones at work, Ill tell you tomorrow when I get home.
When I moved the meter to 2000 ohms they all read 2 ohms.
I wired them 3 different ways and they all ran the same. (2 ohm)
So I used the one I had wire for, then checked to make sure I read 2 ohms on the terminals and it read 2 ohms again. So I think its all good now.
« Previous Thread | Next Thread »

Facebook

Shop Related Deals

Directory

Main Forums

Today's Posts

Forum Help

Follow Us